Suomi 1918 -seminaari

4.3.2018


Suomen vuoden 1918 tapahtumia käsittelevän seminaarin järjesti Kansallismuseon Ystävät ry yhdessä Kansallismuseon ja Suomen Geopoliittisen Seuran kanssa. 

''Tapahtumat Suomessa saavat seminaarissa luonnollisesti keskeisen sijan. Suomen sisällissodan tapahtumat nivoutuivat kuitenkin kiinteästi yhteen käynnissä olleen I maailmansodan tilanteiden kanssa. Siten myös kansainvälisen tilanteen vaihtelut ovat merkittävällä tavalla esillä.

Maaliskuun 3. päivänä 1918 Saksa ja Neuvosto-Venäjä solmivat rauhan Brest-Litovskissa. Rauhansopimus vaikutti oleellisesti myös tilanteeseen Suomessa. Suomesta tuli osa Saksan hanketta itäimperiumin luomiseksi, ja kenraali von der Goltzin Itämeren divisioona saapui Suomeen ottaakseen punaisilta haltuunsa Etelä-Suomen ja ennen kaikkea Helsingin. Neuvosto-Venäjän hallituksen kädet olivat sidotut 3.3. lähtien, ja se toimi yhdessä Saksan kanssa venäläisjoukkojen poistamiseksi Suomesta rauhanomaisesti. Siten mahdollistettiin myös von der Goltzin joukkojen suorittama Helsingin valtaus. Venäjän tuki punaisille lakkasi 3.3. lähtien.''

Dosentti Risto Volanen aloitti aiheesta Brest-Litovskin rauha osana maailmansotaa ja vaikutukset Suomen tilanteeseen 1918. Saksan intresseistä ja toiminnasta Suomen suhteen alusti professori Seppo Hentilä ja Suomen irtautumisesta Venäjästä ja taloudellisesta tilanteesta professori Timo Vihavainen.

Puhetta seminaarissa johti erikoislähettiläs Heikki Talvitie. Lopuksi alustajat ja yleisö osallistuvat paneeliin, jota johti professori Pekka Visuri.

 

Liitteet